Живеем на 59% от стандарта в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
19 Юни 2020 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Живеем на 59% от стандарта в ЕС

/КРОСС/ Стандартът на живот в България е 59% от средния за ЕС, обявиха от Евростат. Това означава, че купуваме храна, дрехи и коли, ходим на почивка, ресторант, кино и театър с 41% по-малко от средния жител на ЕС. Като по реално индивидуално потребление сме на последно място в Общността.

Точно пред нас е Хърватия, където стандартът на живот е 66% от средния за ЕС, а на третото място в дъното на класацията е Унгария с 67%. Румъния, с която е по-практично да се сравняваме, отколкото с най-развитите страни в Западна Европа, е седем позиции преди нас в класацията, като там реалното потребление на хората е 79% от средното за ЕС. Нивото на потребление на жителите в Румъния и Полша е едно и също, показват данните на Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Полша е по-голям отколкото в Румъния. Но тъй като цените в Румъния са по-ниски се оказва, че стандартът на живот в двете страни е еднакъв.

У нас БВП на човек е само 53% от средното ниво за ЕС. Но тъй като и цените на някои стоки и услуги са по-ниски, реалното ни потребление достига 59% от средното за Общността.
Най-високо е реалното потребление на жителите на Люксембург - с 35% над средното ниво за ЕС. На второ място е Германия с 23% над средното, а на трето е Австрия с 18% отгоре. Оказва се, че австрийците купуват точно два пъти повече стоки и услуги от нас.