Бордът на управителите на ЧБТР проведе годишната си среща онлайн
Секция: ИКОНОМИКА
19 Юни 2020 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бордът на управителите на ЧБТР проведе годишната си среща онлайн

/КРОСС/ Бордът на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) проведе своята 22-а годишна среща под председателството на Украйна. Поради рестрикциите заради пандемията от COVID-19 срещата бе проведена чрез телеконференция.
Бордът на управителите оцени операциите на банката и одобри финансовите отчети за 2019 г. 2019 г. беше първата от въвеждането на средносрочната стратегия и бизнес план за 2019-2022, чиято цел е значително да разширят оперативната активност и влиянието върху развитието в следствие от операциите на банката. В течение на годината банката увеличи своите бизнес цели и достигна рекордни нива на нова операционна активност на силно конкурентен пазар. Бордът на директорите на банката одобри 32 нови проекта на стойност над 1 млрд. евро, което е увеличение с близо 87% в сравнение с нивата от 2018 г. Новите ангажименти (подписани договори) са с 36% повече до над 842 млн. евро. Разходите достигнаха 872 милиона евро, което е увеличение с 52% спрямо 2018 г. Портфейлът на операциите на банката в края на годината надхвърли 1,85 млрд. евро. Банката регистрира нетен доход за 16-та поредна година, който съветът реши да отнесе към общия резерв и излишък, за да подкрепи оперативната дейност на банката.
Съветът на управителите подкрепи решението на банката при коронавирусната пандемия да направи приоритет подкрепата за спешните мерки, предприети от държавите-членки за минимизиране на въздействието на пандемията и за стимулиране на икономическото възстановяване, фокусирано върху най-засегнатите сектори, включително здравеопазването и другата ключова инфраструктура, малкия и средния бизнес в региона.
Съветът реши, че Република Албания ще председателства Съвета на управителите на 23-то годишно събрание на ЧБТР през 2021 г. Мястото и датата на годишната среща за 2021 г. ще бъдат определени допълнително. Управителите на централните банки в Република Армения и Република Азербайджан ще бъдат заместник-председатели на Бърда на гуверньорите. Банката ще разгледа възможността за провеждане на годишните събития в Одеса, Украйна до края на тази година, в зависимост от развитието на пандемията.