Откриха динозавърско яйце на 66 милиона години в Антарктида
Секция: Наука
19 Юни 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха динозавърско яйце на 66 милиона години в Антарктида

/КРОСС/ Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата на каменна топка, открита през 2011 г. в Антарктида, е яйце, снесено преди милиони години от гигантското морско влечуго мозазавър*. Откритията на изследователите са публикувани в списание „Nature".

Проучвайки вкаменелостта с помощта на микроскопи, експертите открили няколко слоя на външната мембрана, което потвърдило подозрението им, че това е яйце с мека черупка. Експертите открили, че възрастта на находката е около 66 милиона години.

Отбелязва се, че тази находка е първото изкопаемо яйце, открито в Антарктида.

Откритието е ценно и с това, че поставя под въпрос преобладаващата в науката теза, че същества като мозазавъра не снасят яйцата си.

Според учените, в далечното минало - преди около 200 милиона години, Антарктида също е била обитавана от динозаври.

*Мозазаврите (Mosasaurus) са големи гущероподобни хищници, обитавали плитки епиконтинентални морета и крайбрежните им зони, обхващащи през късната Креда обширни територии. Според някои учени тези хищници са далечни родственици на съвременните варани и игуани. Дишали са атмосферен въздх и са били активни плувци. Хранели са се с риба, морски костенурки, и главоноги.