Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от Covid-19
Секция: Здраве
20 Юни 2020 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от Covid-19

/КРОСС/ Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от Covid-19, като засили имунната система и намали риска от тежки симптоми, съобщи в. "Дейли мейл".Според американски специалисти такива подсилващи ваксини трябва да бъдат направени на по-уязвимите хора, включително на работещите в болници и домове за възрастни.

Съществуват данни, че тази ваксина спира острите възпаления като сепсиса без риск от странични ефекти.

"Живите отслабени ваксини имат и някои неспецифични плюсове освен имунитета към патогена", обясни авторът на статията имунологът Пол Фидел от университета на Луизиана, цитиран от БНР.

Според него, има данни, че тази хипотеза може да е приложима на практика.

В американския флот тази ваксина се прави на всички новобранци. При епидемията на самолетоносача "Рузвелт" леки симптоми имаха 955 от моряците с положителен тест за Covid-19 и само един от тях трябваше да бъде хоспитализиран.

Освен това епидемиологични данни от райони, където тази ваксинация се прави рутинно, показват по-малък брой на смъртни случаи от Covid-19.

"Докато правим клиничните изпитания, мисля, че няма да навреди на никого да си сложи такава ваксина" - препоръча д-р Фидел. Обикновено тя се поставя на 9-месечните бебета.

Ваксината предизвиква неспецифични имунни реакции, като карат кръвните клетки в костния мозък да функционират по-ефикасно срещу нашественици. Фактът, че децата се ваксинират, може да обясни защо те нямат толкова остри симптоми на коронавирус.

Ако човек е получил ваксина срещу морбили, заушка и рубеола като дете, вероятно също ще има някакво ниво на антитела, но не и важните миелоидни супресорни клетки в костния мозък. Затова е уместно подновяване на ваксината.

Учените са получили финансиране, за да тестват ефикасността на ваксината срещу морбили, заушка и рубеола върху макаци резус, заразени с Covid-19. Ако резултатите са успешни, ще последва и клинично изпитание.

Неотдавна изследване в университета на Кембридж показа, че ключови протеини във вирусите на морбили, заушка и рубеола са сходни с тези при Covid-19. Този екип също допусна, че ваксината срещу тези болести може да помогне и в борбата срещу пандемията.