Луната "захапва" Слънцето в неделя
Секция: Наука
20 Юни 2020 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Луната "захапва" Слънцето в неделя

/КРОСС/ Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни, в неделя. Тогава Луната частично затъмнява погледа ни към Слънцето, очертавайки пръстен от звезден огън по краищата му.

Явлението се нарича пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.
От България обаче то ще се наблюдава само частично. Тоест, Луната ще покрие само 5% от слънчевия диск, обясни пред Радио Пловдив д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра "Астрономия" в СУ "Климент Охридски".

Такова явление се случва всяка година, дори по няколко пъти. В никакъв случай обаче не бива Слънцето да се гледа с незащитени очи, а само със специални очила и предпазни средства, предупреди ученият.

У нас явлението ще започне към 8.35 ч. и ще продължи няколко минути в пълната му част. Иначе, процесът продължава около час.

Тази година ще има 6 подобни събития, едно от които е пълно слънчево затъмнение. То обаче също няма да се види от България.

Затова пък, в края на юни ни очаква ново зрелище - метеорен поток и тук ще можем да видим истински "падащи звезди", съобщи д-р. Владимир Божилов.

Няма никаква връзка между небесните явления тази година и сътресенията, които се случват у нас и по света, иронично коментира той.

Те не ни влияят и не са виновни за нашите тъжни или весели неща, които ни се случват, шеговито обобщи астрономът.