Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2020 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

/КРОСС/ След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN". Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи снощи.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" бизнесменът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление. До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях. Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN", като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев:
„Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда".