Астрономическото лято настъпи тази нощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2020 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономическото лято настъпи тази нощ

/КРОСС/ Астрономическото лято настъпи у нас в 00.43 часа на 21 юни, когато е и лятното слънцестоене, се посочва в астрономическия календар за 2020 година.

Днешният ден е най-дългият ден в годината.

През първия ден от астрономическото лято ще преобладава слънчево време с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност.

До обяд ще продължи да вали над Родопите, а в следобедните часове вече и на много места в Южна и Североизточна България. Възможно е и да прегърми.

Ще духа слаб до умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще останат по-ниски, в сравнение с вчера и вече ще са между 23° и 28°, като най-хладно ще е в столицата - около 23°.

И по Черноморието преди обяд ще бъде слънчево, но в следобедни часове ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен северозападен вятър, кaто в следобедните часове ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са между 25° и 28°, а температурата на морската вода е от 18° до 22°.

Облачно ще е и в планините. Ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Максималните температури ще се понижат и по високите върхове ще са между 4° и 8°. Ще духа до умерен северозападен вятър.

През повечето дни от новата седмица ще има и слънчеви часове, но отново ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, след обяд придружени от гръмотевици. В четвъртък вероятността за валежи ще е по-малка, а температурите слабо ще се повишат.