Създадоха най-мощния квантов компютър
Секция: Технологии
23 Юни 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създадоха най-мощния квантов компютър

/КРОСС/ Американската корпорация Honeywell, разработчик на електронни системи за управление и автоматизация, обяви, че е създала на най-производителния квантов компютър в света, предава technews.bg.

За разлика от широко приетия показател "брой кубити" в началния етап на разработка на квантовите компютри, Honeywell говори за "квантов обем". Този параметър характеризира производителността на компютъра вместо неговата разредност, както е при конвенционалните изчислителни системи.

Факт е, че върху работата на квантовия компютър могат да влияят неблагоприятно много фактори. По-специално, това са честотата на грешките в изчисленията и степента на свързаност на кубита, която изразява връзката между възможностите на квантовото оборудване и способността на системата да разпределя натоварванията.

Понякога работните натоварвания могат да бъдат разпределени само между два съседни кубита, докато в други случаи те могат да бъдат разпределени между кубити, разположени далеч един от друг в системата, без загуба на кохерентност на данните и влияние от честотата на грешките.

Така или иначе, "квантовият обем" на новия компютър, разработен от Honeywell, е 64, което е два пъти повече отколкото на предишната система-рекордьор по този показател, създадена от IBM.