"Върджин галактик" и НАСА ще подготвят космически туристи
Секция: Наука
23 Юни 2020 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Върджин галактик" и НАСА ще подготвят космически туристи

Двете компании ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи

/КРОСС/ Американската компания "Върджин галактик" подписа договор с НАСА за стимулиране на развитието на орбиталния космически туризъм, предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на компанията.

"Върджин галактик" и специалисти от Центъра за космически полети "Линдън Джонсън" в Хюстън, Тексас, ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи за полети до Международната космическа станция.

"НАСА има интерес от по-широко използване на Международната космическа станция за научно-технологични и търговски цели и в рамките на международно сътрудничество", се посочва в съобщението на компанията. Генералният й директор Джордж Уайтсайдс изтъква, че компанията би желала хиляди хора да могат да видят Земята от космоса.

"Върджин галактик" е основана от британския предприемач Ричард Брансън. В прессъобщението за споразумението с НАСА се посочва, че компанията има богат опит в развитието на космическия туризъм и се занимава с организация на редовни туристически полети в космоса.

В началото на май "Върджин галактик" проведе успешно първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб "Юнити" от серията "Спейсшип 2". "Юнити" стартира на височина 15, 2 километра и се отдели от самолета-носител "Ив". Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

От компанията уверяват, че "Юнити" може да прекара в полет повече от два часа и да носи на борда до шестима туристи, които ще могат да видят Земята от 100 км височина и за няколко минути да изпитат състояние на безтегловност.

През ноември миналата година "Върджин Галактик" обяви плановете си да започне редовни туристически суборбитални полети в средата на тази година и да стане рентабилно предприятие през 2021 г. По данни на портала "Спейс", цената на билет за полет с "Юнити" е около 250 000 долара и по данни на компанията вече 600 души са направили вноска за участие в суборбитален полет.