Руският печат: Парадът на победата в Москва прокарва връзка между две епохи
Секция: Русия
23 Юни 2020 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският печат: Парадът на победата в Москва прокарва връзка между две епохи

/КРОСС/ Руският държавен лидер и върховен главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин взе "най-закономерното и исторически премерено решение" - тазгодишният Парад на победата по случай годишнината от разгрома на нацизма да се състои на 24 юни, на същата дата, както и преди 75 години, след края на Великата отечествена война (1941-1945). Тази взаимовръзка между двете епохи е повод за пореден път да оценим мащаба на отминалите събития, заявява в "Росийская газета" историкът и бивш министър на културата Владимир Медински, днес помощник на президента Путин.

Грижата за ветераните, за здравето на гостите и участниците в проявата станаха причина юбилейният парад, традиционно провеждан в Русия на 9 май, да бъде отложен за по-късна дата, уточнява московският официоз във връзка с коронавирусната криза.

"Съдбата сложи всички неща по местата им. И предопредели вярната дата. На 24 юни погледите ни ще бъдат устремени към Червения площад" в Москва, пише авторът на "Росийская газета".

"Известия" публикува поредица архивни фотоси, разказващи за парада в руската столица на 24 юни 1945 г. В друг материал вестникът изтъква, че тазгодишната церемония в Москва ще е по-мащабна от всички прояви през изминалите години.

Шествието ще включва "голяма историческа част", но ще бъде показана и най-модерна техника, включително засекретена досега и невиждана дори на снимки. Освен руски военни ще участват и представителни части от 13 държави - съюзници и приятели на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан, посочва изданието.

"Комсомолская правда" помества пълна схема и график на утрешния войскови марш в Москва, в който ще се включат около 14 000 души и оркестър с близо 900 музиканти.

Зрителите ще видят общо 234 модела историческа и модерна военна техника. Освен легендарните машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада ще минат руски танкове Т-90М и Т-80БВМ, различни бронирани коли, системи за залпов огън, ракетни и ракетно-артилерийски комплекси, бойни машини за дистанционно миниране и разминиране. Над Москва ще прелетят 75 самолета и хеликоптера, сред които последни модели руски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и уникална хиперзвукова ракета "Кинжал", пише всекидневникът.

И също като преди 75 години утре вечер над Москва ще проехти празничен салют от 30 залпа - общо 10 тона пиротехника или над 2000 снаряда, добавя "Комсомолская правда".

Парадът ще стане и програмна декларация на руското министерство на отбраната, обвързана с две дати: приключването на десетгодишната оръжейна програма, за която са изразходвани астрономическите 23 трилиона рубли, и стогодишния юбилей на танковата промишленост в Русия, отбелязва "Независимая газета".

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу утре в Москва за пръв път ще бъдат представени пред публика 24 нови руски бойни машини, включително "убийци на хиперзвукови ракети", се казва в статията.

Сериозно модернизирани са и останалите образци. Очакваната демонстрация на нова техника вече предизвика сериозни дискусии в интернет. За нея ще се говори и в щабовете на чуждестранните армии, в конструкторските бюра на други държави. Русия излезе начело и в създаването на перспективни ударни средства, и на системи за защита от тях.

Министър Шойгу подчертава, че модерните оръжия в руската армия достигат 78 на сто - това е най-високият дял в света. По този критерий изпреварваме дори САЩ и Китай. Парадът на 24 юни е доказателство за това, заключава "Независимая газета".