Регистрираха най-високата температура в Арктическия кръг
Секция: Наука
23 Юни 2020 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регистрираха най-високата температура в Арктическия кръг

/КРОСС/ Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички времена в събота, достигайки 38 градуса по Целзий във Верхоянск, град в република Якутия, Сибир.

Измерването все още трябва да бъде проверено, но изглежда, че температурата е била с 18 градуса по-висока от средната максимална дневна температура през юни.Горещото лятно време не е рядкост в Арктическия кръг, но през последните месеци се наблюдават необичайно високи температури. Смята се, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света.

Верхоянск, където живеят около 1300 души, се намира точно в Арктическия кръг, в отдалечената част на Сибир. Има екстремен климат с температури, които през януари се понижават до среден максимум от -42 градуса по Целзий, а след това през юни достигат 20 градуса по Целзий.

Но упоритата гореща вълна тази година в Арктическия кръг притесни метеоролозите. През март, април и май службата за изменение на климата „Коперник" съобщи, че средната температура е била около 10 градуса над нормата.По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса по Целзий, докато през май в село Хатанга в Красноярския край на Русия - разположено в Арктическия кръг на 72 градуса на север - постави нов майски температурен рекорд от 25.4 градуса по Целзий.