В Млечния път може да има 6 млрд. "земеподобни" планети
Секция: Наука
23 Юни 2020 17:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Млечния път може да има 6 млрд. "земеподобни" планети

/КРОСС/ В продължение на векове се смята, че Земята е уникална планета заради условията, които предлага. С напредването на науката обаче, астрономите имат повече възможности за по-прецизно изучаване на Вселената. Според ново проучване на НАСА в Млечния път може да има до 6 млрд. подобни на Земята планети.

Проучването, което е публикувано в The Astronomical Journal и цитирано от онлайн изданието Engadget, посочва, че над четвърт от екзопланетите може да имат океани. При повечето от тях, тези океани вероятно са под дебел слой лед, като е при Енцелад например.

Планетите с океани са определяни от учените като "земеподобни". Те се смятаха за рядкост и за местата с най-голяма вероятност за наличие на живот.

Новият анализ показва, че голяма част от тези планети се намират в т.нар. обитаема зона - разстояние от зведата, която обикалят, което предполага подходящи температури за наличие на живот. Уговорката е, че за сравнение се използват познатите от Земята условия.

Обикновено такива планети се откриват трудно, защото са малки и сравнително далеч от звездата си. Новите способи и научни технологии обаче, дават повече възможности на учените. Затова, чрез математически модел те изчисляват, че подобни планети може да са много по-разпространени в галактиката от очакваното досега.

Наличието на океан обаче не означава задължително и перфектни условия на живот. От значение са и други фактори като състав и количество на разлините елементи в океана, общите условия и активност на дадената планета и др. Например силно вулканична среда може да направи иначе обитаема планета "разтопен кошмар". Недостатъчна вулканична активност пък може да доведе до недостиг на газове за образуване на атмосфера.

Все пак, колкото повече са земеподобните планети, толкова по-голям е и шансът. Проучването дава и повече насоки на учените какво да търсят в бъдещите проучвания, за да откриват такива планети по-лесно.