Таксиметровият бранш в София се освобождава от някои такси до края на 2021 г.
Секция: Автомобили
25 Юни 2020 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таксиметровият бранш в София се освобождава от някои такси до края на 2021 г.

/КРОСС/ Таксиметровите превозвачи в София се освобождават от плащане на някои дължими такси за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г., реши Столичният общински съвет.

Мярката е за подпомагане на този бранш заради загубите, които понася от ограниченията, наложени заради епидемията от колонавируса.

Първоначално срокът на действие на тези облекчения беше от 1 юли, но водещата комисия по транспорт предложи датата да е от 1 юни.

Отпада таксата на стойност 25 лева за издаване на разрешение, холограмен стикер и 2 броя светлоотразителни идентификационни номера за таксиметров превоз на едно превозно средство. Таксата за издаване на дубликат на разрешение (за срока на предходното), холограмен стикер и 2 броя светлоотразителни идентификационни номера, която е на стойност 15 лева.

Издаването на дубликат на разрешение за таксиметров превоз - за срока на предходното за едно превозно средство, както за първо издаване - 20 лева, така и за второ и всяко следващо, което струва 25 лева, също отпадат.

Всички тези такси са определени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столичната община.

В правомощията на общинския съвет е да освобождава плащането им, но не и да удължава срока на издадените вече разрешения за извършване на таксиметров превоз, се посочва в мотивите на вносителите Карлос Контрера от "Патриоти за София", Зафир Зарков от ГЕРБ - СДС и Калоян Паргов от БСП.

Всички политически групи в СОС гласуваха "за" това предложение.