Откриха мъртво семейство египетски лешояди
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха мъртво семейство египетски лешояди

/КРОСС/ Намериха мъртво семейство лешояди в близост до царството на лешоядите - Маджарово. За това съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Те са получили сигнал от местен жител.

Първоначално е открита мъртва само една птица - женска от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи.

Екипът на БДЗП от години изследва поведението и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат монтирани фотокапани в гнездата. Това дава възможност за индивидуално разпознаване на всеки лешояд.

При последвала проверка в гнездото, малкото на двойката също е открито мъртво. Анализът на снимките от фотокапана в гнездото на двойката установили, че родителите донасят храна на малкото и след като то се храни, загива. Майката и бащата на малкото също изчезват от гнездото на 19-ти юни и повече никога не се завръщат. Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне.

Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия, и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.

Екипът на БДЗП е извършил щателна проверка на района, при която не са открити трупове на други диви и домашни животни. По случая се води разследване, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта й.

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида.

Египетският лешояд е една от най-застрашените видове птици в световен мащаб. която продължава да намаля в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на вида - едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи.

От БДЗП припомнят, че през февруари в района на Маджарово бе намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне. Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление.

От дружеството се надяват, отговорните институции да направят всичко възможно за доказване на причините, довели до внезапната смърт на семейството лешояди, и да установят отговорните за това лица.

 

*Снимка: Facebook / Българско дружество за защита на птиците