Искат да падне забраната за силна музика след 23 ч.
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юни 2020 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искат да падне забраната за силна музика след 23 ч. Докога да има шум навън да се определя от близостта на жилищните сгради, предлагат ресторантьорите

/КРОСС/ Отпадане на забраната за силна музика след 23 часа на открито поискаха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). След преговори с властта браншът успя да си издейства чрез Бойко Борисов намаляване на ДДС за ресторантските услуги на 9%, като мярката ще бъде изцяло в полза на бизнеса и няма да има намаление на цените за крайните потребители. 

Идеята за новото предложение е по този начин да се подпомогне още повече ресторантьорският бизнес, а това до колко часа през нощта ще може да има силна музика да зависи от разстоянието между съответното заведение и наличието на жилищна кооперация, обясни пред Нова телевизия председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

"Ние се намираме в момента в извънредна епидемична обстановка и се изискват извънредни решения. Трябва да се вземат много спешни в областта на туризма. Едно такова, което ние предлагаме, е антикризисна преработка в Закона за шума, така че да могат нашите колеги по Черноморието да посрещат клиенти до по-късно. В момента и препоръките са да се седи повече на открито и смятаме, че това е една хубава крачка в тази насока", посочи Алибегов.

Предложението на бранша е тази мярка да е в сила само за една година като антикризисна мярка. От няколко години се заговори за създаването на т.нар. парти зони по морето и зони за почивка. Тоест цели курорти или определени части от тях да са за почивка и такива, в които музиката може да е силна до сутринта. Решение за такава промяна в закона обаче все още не е взето. 

И работодателите, и самоосигуряващите се в сектора на туризма ще могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си, реши правителството.

Мярката бе планирана за подкрепа по схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от кризата с коронавируса.

Сега компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа. Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца. 

 

*Снимка: Емилия Костадинова