Шест учители в Самоков с положителни проби за COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2020 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шест учители в Самоков с положителни проби за COVID-19

/КРОСС/ 6 учители в Самоков са дали положителни проби за коронавирус. Четирима от преподавателите са от училище "Неофит Рилски" и са участвали в Националното външно оценяване. Двама са били квестори. Единият учител се намира в болница, а другите са на режим домашно лечение.

Кметът на града Владимир Георгиев обясни, че не се знае откъде е тръгнала инфекцията, а и изследването за това се прави от Регионалната здравна инспекция.

Георгиев обясни, че по-голямата част от заразените в града са под домашна изолация.

Кметът заяви, че през последните два дни се забелязва спад в новозаразените. Карантината в града е удължена със седмица. Под изолация в Самоков е и ромската махала в града, като обаче жителите там настояват карантината и мерките да паднат.

Шефът на РЗИ Георги Николчев посочи, че от 21 април, когато е първият случай в града, са установени 148 души инфектирани. До този момент умолявахме мерките да бъдат спазвани, но е дошло време да се приложат най-строгите мерки на закона. Положението се овладява, бройките намаляват.

Николчев настоя, че ромската махала в града е част от "Седми квартал" и няма съвпадение между случаите и махалата. Въпреки това той посочи, че в целия "Седми квартал" са открити над 80% от всички случаи.