Проф. Балтов: Хората трябва да разберат, че това не е един прост грип, а сложен вирус
Секция: Здраве
26 Юни 2020 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Балтов: Хората трябва да разберат, че това не е един прост грип, а сложен вирус Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300, смята директорът на „Пирогов”

/КРОСС/ „Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба”, заяви в ефира на „Здравей,България”  директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

„Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на болниците”, добави той.

Според него не трябва да се всява паника. Положението не е изтървано, твърди той. Професор Балтов обясни, че проблемът в болница „Света Анна” е свързан с огнището на болни в Самоков. Окръжната болница вече не може да поема контингента, за това в „Пирогов” и „Александровска” приемат част от пациентите.

„22-ма са приетите в „Пирогов” пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемем случаи на коронавирус”, заяви Балтов.

Директорът на "Пирогов" апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за "Трите Д". Според него страната е влязла в пик, когато са разхлабени мерките. Според Балтов никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти.

"Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената й", заяви той.