Пълно мнозинство за извънредната актуализация на бюджета
Секция: ПОЛИТИКА
26 Юни 2020 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пълно мнозинство за извънредната актуализация на бюджета

/КРОСС/ С пълно мнозинство депутатите одобриха актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 година.

Ревизията на държавните харчове получи пълно мнозинство от 125 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“. Заради липсата на редакционни предложения председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи текстовете да бъдат одобрени и на второ четене в рамките на същото заседание.

Това е втората актуализация на бюджета за тази година, а причина за нея е разразилата се COVID-криза, с чиито негативни икономически последици държавите от Европейския съюз вече започнаха да се борят. С промените депутатите увеличиха максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерски съвет. Целта – да се включи България в двата общоевропейски инструмента за отговор на последиците от кризата.

Подкрепа за законопроекта дойде и от опозицията в лицето на БСП.

„Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но които произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Така изпълнителната власт ще да издава допълнителни държавни гаранции, за да се включи страната ни в два финансови инструмента – Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 в размер 51 млн. евро, както и Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) в размер до 107 млн. евро.