Срещата Сърбия - Косово във Вашингтон се отменя
Секция: СВЯТ
26 Юни 2020 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срещата Сърбия - Косово във Вашингтон се отменя

/КРОСС/ Срещата във Вашингтон на 27 юни между представители на Белград и Прищина за решаване на косовския въпрос е отменена, съобщи днес за агенция "Танюг" администрацията на сръбския президент Александър Вучич.

След консултация с президента Александър Вучич представителят на САЩ за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел е решил да отложи срещата след отказа на косовските албанци, е заявил източник от администрацията на сръбския президент.

По-рано днес премиерът на Косово Авдулах Хоти информира, че няма да присъства на планираните разговори в Белия дом, след като президентът на Косово Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления.

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово повдигна обвинения вчера срещу Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за близо 100 убийства.

След като бе съобщена тази новина, президентът Хашим Тачи отмени посещението във Вашингтон и уведоми представителя на САЩ Ричард Гренел, че няма да присъства на срещата.

Тачи още не се е завърнал в Косово, посочва АП и допълва, че от неговия екип не са съобщили къде е той и кога ще се завърне у дома.

Ричард Гренел от своя страна благодари на косовския премиер за уведомлението и заяви в "Туитър", че разбира неговото решение, съобщава "Ройтерс". "Очакваме пренасрочване на срещата скоро", написа в Туитър Гренел.

Срещата в Белия дом щеше да бъде първият разговор между представители на Белград и Прищина от 19 месеца насам. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. САЩ и Европейският съюз се опитват да помогнат в нормализирането на отношенията.

Европейският съюз посредничи в преговорите от девет години, а срещата във Вашингтон не бе координирана с ЕС, отбелязва АП. Говорителят на ЕС Петер Стано не пожела днес да коментира планираните разговори във Вашингтон, а повтори, че ЕС е ангажиран в улесняването на диалога, който може да бъде възобновен следващия месец в Брюксел.

Няма алтернатива на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС, каза Петер Стано, цитиран от АП.

Днес премиерът на Косово Авдулах Хоти е на посещение в Брюксел, където разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Утре на посещение в Брюксел е очакван сръбският президент Александър Вучич, съобщиха сръбски медии. Планирани са срещи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи вестник "Данас". Среща между Вучич и Хоти в Брюксел не е планирана.