Арестуваха началниците за борба с наркотрафика в ГДБОП
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арестуваха началниците за борба с наркотрафика в ГДБОП

/КРОСС/ Двама висши служители на ГДБОП и един служител на МВР са задържани при специализирана операция в четвъртък.

Арестуваните са началникът на отдела за противодействие на наркотрафика от Главна дирекция за борба с организираната престъпност” и началникът на сектора в същата дирекция, както и още един служител на МВР.

И тримата са задържани за 24 часа. Началникът от ГДБОП е задържан в момента на получаване на подкуп.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг заедно с вътрешния министър Младен Маринов.

Главният прокурор посочи, че продължават претърсванията на множество обекти и жилища. Предмет на делото е организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на чадър върху групи за наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България.

Това са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас, както и основните ни контакти с нашите международни партньори, посочи Гешев.

Прокуратурата и МВР са и ще продължават да са безкомпромисни към всякакви случаи на престъпления, независимо дали са извършени от наши служители или не.

В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката и това го правим. Реализация в такъв размер не се е случвала в новата история на България, съобщи главният прокурор.

Гешев добави, че тяхната работа не е решаване на кадрови проблеми в други структури. Дали и какви промени ще бъдат извършени в ГДБОП е от компетенциите на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи.

Ще има промени в ГДБОП

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е наредил проверка на ГДБОП и ще предложи промени в нейната структура. Той определи случилото се като много неприятно.

„Разпоредих на главния секретар на МВР да се направи цялостен анализ на работата на ГДБОП и противодействието и трафика на наркотици, за да мога да обсъдя с премиера и да вземем правилно и информирано решение за промени в структурата на Дирекцията, да изчистим нейното име“, каза вътрешният министър.

Той отбеляза, че това е службата, която работи „с нашите партньори от ЕС и целия свят, важно е да запазим доверието, което има при тези контакти“.

Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Това, което правим не трябва да се възприема като лош знак за МВР. В прокуратурата също има проблеми, но ние си решаваме проблемите. За тези, които работят с престъпниците, които им опъват чадъри, които са избрали да работят с престъпността, а не срещу нея – аз и вътрешният министър, ще бъде безкомпромисни, категоричен бе Иван Гешев.

 

*Снимка: БГНЕС