От изпита след 7. клас: Изразът "прошарени коси" затруднил учениците
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2020 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От изпита след 7. клас: Изразът "прошарени коси" затруднил учениците

/КРОСС/ Предсрочно днес излязоха резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специална платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер.

"В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година", каза за "По света и у нас" началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

По български език учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви.

Според членове на комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като "прошарени коси", като са ги наричали "шарени" или "модна прическа".

В ерата на новите технологии не са разбирали и какво означава "кибернетична машина" - също израз от времето на братя Мормареви.

От 29 юни до 1 юли ученици и родители могат да видят работите си, а от 3 до 7 юли се подават документи за класиране, за втора година само електронно.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Все още нямаме обобщените данни за града ни, но очаквам, че при всички случаи те ще бъдат съизмерими с миналогодишните. Преди малко получих информация за вече за 100 точки, които имаме по български и по математика, така че всички деца, които отговорно са подходили в тази сложна обстановка ще имат по-високи резултати, а тези, които са неглижирали процеса - по-малки.