Отменят чартъри, няма чужди туристи
Секция: Туризъм
26 Юни 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отменят чартъри, няма чужди туристи 70 на сто от хотелите в „Слънчев бряг” още са затворени

/КРОСС/ За този месец са отменени 98% от чартърните полети, с които в страната пристигат 85% от чуждите туристи. Не е ясно и дали ще се осъществят заявените на летище Бургас полети и за следващия месец. Липсата на туристи остави над 70% от хотелите в най-големия курорт по южното Черноморие "Слънчев бряг" затворени, оплакват се хотелиерите. Летният туристически сезон е под сериозна заплаха.

В момента в чужбина имало информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавируса, заради което туристите се страхували и отменяли резервациите си. Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%, обясниха туроператори. От бранша настояват за по-активна кампания от страна на посолствата ни и реклама на българското черноморие.  

Седмица преди да влезе в сила новата по-ниска ставка за данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорските услуги, от бранша на заведенията се усетиха, че "реверансът" всъщност няма да важи за всички. В официална позиция от  Сдружението на заведенията в България казват, че не знаят "откъде и как в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагана с 20%, а не с 9%". Писмото е подписано и от Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. То е изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до Людмила Петкова, директор дирекция "Данъчна политика".

Ресторантьорите настояват за ясно определящи текстове в наредбата, в които категорично да бъде посочено кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. "За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг", искат от сдружението. Според тях по този начин се налага разделение в бранша и се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция.