Кристалина Георгиева: Кризата тества ресурсите на МВФ
Секция: Коментари
27 Юни 2020 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристалина Георгиева: Кризата тества ресурсите на МВФ Тя увери, че фондът все още има три четвърти от капацитета си за кредити

/КРОСС/ "Икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, може да тества общите ресурси на Международния валутен фонд на стойност 1 трлн. долара, „но все още не сме стигнали дотам“, заяви управляващият директор на финансовата институция Кристалина Георгиева, пише Investor.bg.

Според нея вече е ясно, че икономическото възстановяване ще трябва да стане без медицински пробив при откриването на ваксина срещу вируса, като патогенът ще запази своето широко присъствие в глобален план.

Страните членки на МВФ са готови да предоставят повече подкрепа на Фонда, ако е необходимо, изтъкна Георгиева.

Фондът понижи прогнозите си за световната икономика, опустошена от коронавируса, и вече очаква значително по-дълбока рецесия и по-бавно възстановяване, отколкото преди само два месеца. МВФ очаква глобалният брутен вътрешен продукт да се свие с 4,9% тази година, което е над очакванията за 3% през април. За 2021 г.. В същото време институцията предвижда ръст от 5,4% спрямо 5,8% преди два месеца.

„Все още имаме на разположение около три четвърти от капацитета си за кредити“, заяви Георгиева, добавяйки: „Не бих отрекла, че може да дойде време, когато ще се тестват ресурсите на МВФ, но това време още не е дошло“.

Що се отнася до възможността за допълнителни ресурси, директорът на МВФ изтъкна: „Нашите членове ни казват: „Всичко е на масата. Идвайте при нас, ако трябва да направите нещо повече, ние ще ви подкрепим“.

МВФ е изразходвал за кратко време около 100 млрд. долара спешно финансиране като също така е предоставил заеми и безвъзмездни средства на 72 държави само за седем седмици, припомни Георгиева.