Ангела Меркел: Германия ще изведе ЕС от кризата по-силен от всякога
Секция: Коментари
28 Юни 2020 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангела Меркел:  Германия ще изведе ЕС от кризата по-силен от всякога

/КРОСС/ "Германия планира да използва предстоящото си 6-месечно председателство на ЕС, за да изведе блока от кризата с коронавируса по-силен от всякога", заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Съзнаваме, че германското председателство има изключително високи очаквания", каза Меркел в седмичното си видеообръщение.

Искаме да изпълним тези очаквания като работим за излизането от кризата заедно и същевременно подготвим Европа за бъдещето, допълни тя.

Германия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Меркел уточни, че задачите на Германия в този период ще излязат извън прякото справяне с пандемията и ще се съсредоточат върху "трите ключови предизвикателства на нашето време," както ги определи германският канцлер.

Целите, свързани с опазването на околната среда, ще бъдат на първо място в германския дневен ред заедно с дигитализацията и подновените усилия що се отнася до европейските единни външнополитически цели.

Специален акцент ще бъде поставен върху отношенията на ЕС със стратегически партньори като Китай, Русия, Турция и САЩ.

Запазването на вътрешното единство в блока също ще остане водеща цел, каза Меркел.

По-рано вчера външният министър Хайко Маас се съгласи, че ЕС има много големи очаквания за германското председателство и тези очаквания са подсилени от пандемията.

За Маас трите най-важни цели на председателството са постигане на споразумение за многомилиардната програма за възстановяване след пандемията, за европейския бюджет, както и успешно приключване на Брекзит.