САЩ и ЕС наблюдават внимателно изборите в Полша днес
Секция: Анализи
28 Юни 2020 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ и ЕС наблюдават внимателно изборите в Полша днес

/КРОСС/ Поляците избират президент, на вот с неясен още изход, закъснял заради пандемията и решаващ за бъдещето на консервативното националистическо правителство.

Досегашният държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, посети тази седмица Вашингтон, където чу насърчителни думи от президента Доналд Тръмп и бе поздравен за свършената "фантастична работа" в страната си.

С оглед дясната ориентация на партията му "Право и справедливост" (ПиС) Дуда е смятан от Тръмп за важен европейски съюзник. И визитата на полския лидер в Белия дом бе първото посещение на чуждестранен ръководител в САЩ от началото на пандемията.

Европейските партньори обаче неведнъж са критикували реформите на популисткото правителство в Полша, по-специално в съдебната система, твърдейки, че те разяждат демокрацията едва три десетилетия след падането на комунизма.

Според последните анкети Дуда лесно ще спечели първия тур в неделя, но шансовете му за втория, на 12 юли, са само 50 на сто - тогава негов съперник навярно ще е либералът Рафал Тшасковски, кмет на Варшава.