Таня Михайлова: Знанията по всички предмети са важни за реализацията в живота
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юни 2020 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таня Михайлова: Знанията по всички предмети са важни за реализацията в живота

/КРОСС/ Предлагаме възможността външното оценяване да проверява интегрирано компетентностите на учениците. Упреците винаги са били, че сега форматът на изпита е матрица, която изисква само репродуктивно знание. Основната цел, която поставяме, е типовете задачи да показват и уменията, придобити в училище, не само знанието... Трябва да има знания по всички предмети, защото са необходими за реализацията в живота“. Това коментира пред БНР Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

МОН предлага промени, които бяха анонсирани през седмицата от министър Красимир Вълчев. 

Според Михайлова този формат на изпит ще проверява и междупредметната връзка:

„Не се учат предмети сами за себе си. За да можеш да се справиш с физиката, трябва да имаш добрите умения, придобити в часовете по математика. Това, че ще има и други въпроси, не смятам, че ще е проблем... Децата ни трябва да имат ключови компетентности, които са важни за живота и които се придобиват не само в часовете по български език и литература и по математика“. 

В предаването „Неделя 150“ Таня Михайлова допълни: 

 

„Навиците за учене се формират още в първи клас. Трябва да има повече време за упражнение. Затова предлагаме увеличаване с половин час на часовете по математика в 5 и 6 клас, по география в 6 клас“. 

 

МОН продължава анализа на резултатите от националното външно оценяване по математика и по БЕЛ:  

„Ако погледнем резултатите спрямо предходната година, дистанционното обучение не е причина за тях. Напротив, дистанционното обучение показа, че е единственият начин, по който може да продължи без прекъсване“.