Как да се предпазим от ухапване от змия?
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Юни 2020 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се предпазим от ухапване от змия?

/КРОСС/ Със затоплянето на времето започва сезонът на змиите. Влечугите излизат на припек с една единствена цел - да акумулират топлина от слънцето. 

Телефонът на Венцислав Петков, уредник в Екомузея с аквариум в Русе, е подаден в националната система 112 за справяне с проблема с ухапванията от змии. За БНР той сподели:

"Като зоолог обикновено обяснявам на хората да не вменяват на животните човешки качества. Повечето хора търсят човешкия облик - образ, поведение във всички диви животни, включително и в змиите. За съжаление, това оказва негативно влияние върху самите животни, когато им предадат злоба, отмъстителност, подлост или други типични качества за човека", каза Венцислав Петков.

В природата всичко е на базата на инстинкти, на някакви директни причини, които се случват в момента, допълни зоологът.

"Змия няма да ви ухапе, ако вие не я предизвикате, т.е. ако в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия си страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе", подчерта Венцислав Петков. 

В България се срещат 18 вида змии, от които 6 имат отрова. Реално бихме могли да видим две отровни змии - пепелянка и усойница.

"Изследвано е, правено е статистическо проучване, че около 90% от смъртните случаи след ухапване от змия са заради разрив на сърцето", допълни Венцислав Петков.