Имунолог: Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2020 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Имунолог: Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности

/КРОСС/ "Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности. Той е жив организъм, който не може да съществува извън клетката", каза пред БНР проф. д-р Красимир Методиев - имунолог, специалист по биотероризъм и президент на Интернационална медицинска асамблея - България.

Според него това налага в обществото психоза и хората се страхуват да се докосват до различни повърхности и дори да се поздравяват.

Имунологът беше категоричен, че не трябва да се неглижират противоепидемичните мерки за дистанция и даде пример със струпванията на много хора по футболните стадиони, които се прегръщат и се поздравяват за резултатите на отборите на терена.

В предаването "Преди всички" проф. д-р Методиев коментира, че в момента сме свидетели на изменчивост на коронавируса, който претърпява адаптация към различните условия на географските и климатични зони:

"Ние доказахме, че сегашният щам на коронавируса е различен от известните досега коронавируси. Той или е бил манипулиран от тази лаборатория в Ухан, откъдето изтече, или по някакви други природни закони е претърпял изменение на своя геном". 

Според имунолога скоро няма да има ваксина срещу Covid-19.