Българите в германски кланици – с най-ниските заплати. Колко взимат?
Секция: СВЯТ
29 Юни 2020 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите в германски кланици – с най-ниските заплати. Колко взимат?

/КРОСС/ Министърът на труда на Северен Рейн – Вестфалия Карл-Йозеф Лауман отново разкритикува условията на труд и живот на работниците, заети в месопреработвателната промишленост в провинцията, чийто произход е предимно от България и Румъния.

По време на посещение в окръг Варендорф той заяви, че трудовите договори отдавна са му "трън в очите".

Тъй като жилищата не са собственост на предприятията, органите по охрана на труда няма как да контролират условията в тях. Досега всички инициативи за забрана на трудовите договори се проваляха, благодарение на съпротивата на месната индустрия и нейното лоби, посочи министърът.

Ръководеното от Лауман министерство разпореди месопреработвателните предприятия в Северен Рейн – Вестфалия най-малко два пъти седмично да правят тестове за коронавирус на своите служители.

Заетите на пълен работен ден в кланиците от Централна и Източна Европа получават няколкостотин евро месечно по-малко в сравнение с германските работници, сочат данни на Федералната агенция по труда.

По данни от края на 2018 г. работниците от България са получавали средно по 1 700 евро на месец, румънците – 1 800, поляците – 1 900, а унгарците – 2 000 евро. В същото време средният доход за германците е бил около 2 300 евро на месец.

Европейската комисия вече настоя за подобряване условията на труд в месопреработвателната промишленост на Германия.