Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2020 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

/КРОСС/ Страховете от зараза с коронавирус по света остават високи, а общественото мнение е разделено по въпроса дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г. Това показва глобално изследване, проведено от "Галъп интернешънъл" в 19 държави.

Сред всичките изследвани 19 държави 67% от анкетираните се страхуват от заразяване спрямо 30%, които декларират, че не изпитват страх.

54% в изследваните държави не смятат, че заплахата от коровируса е преувеличена, докато 41% са на противоположното мнение.

С 59% България е сред страните, в които възприятията, че заплахата е преувеличена са най-силно изразени, заедно с Босна и Херцеговина (66%), Казахстан (61%) и Молдова (58%).

Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока - 63% одобряват, а 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията.

България е сред страните, в които стойностите на подкрепа, достигнати в периода между март и април, остават и в момента.

От "Галъп" посочват, че одобрението за правителствата по света е повлияно отчасти от възприятията за това дали вирусът е под контрол. Глобалното мнение обаче е разделено - 44% смятат, че ситуацията вече е под контрол, а 49% - че още не е.

Мнозинствата в повечето държави обаче са единодушни относно финансовото влияние на кризата. В 14 от 19 изследвани държави мнозинството посочва, че доходите на домакинството им са намалели.

По отношение на очакванията за връщането на живота към нормалността 41% от запитаните вярват, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход, докато 47% не са съгласни. Хората в Казахстан (65%), България (61%), Малайзия (60%) и Пакистан (59%) са по-големи оптимисти в това отношение, докато три от членките на Г7 - Япония (11%), САЩ (28%) и Великобритания (20%) изглеждат най-загрижени.

У нас страхът от коронавируса постепенно намалява от април насам. Данните обаче са регистрирани преди ескалацията на случаите от последните седмици.

В началото на юни повечето българите смятат, че ситуацията с коронавируса вече е под контрол. Данните за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени и в усещанията за тревога и контрол над ситуацията.

Същевременно сънародниците ни са убедени, че отговорността за решенията относно здравето е лична (84%), а не на държавата (10% са склонни да прехвърлят отговорността на държавата).

Подкрепата за правителството заради ситуацията се запазва на нивата от април -77%.

Българите са сред най-силно убедените, че заплахата от коронавируса е преувеличена - 59% от запитаните у нас са на това мнение. Съмнението в сериозността на заплахата все пак намалява през последните месеци, но въпреки това България е сред водещите в това отношение.

Българското общество е сред тези, които в най-голяма степен очакват животът да се нормализира до края на годината (61%).

От "Галъп" поясняват, че до голяма степен това може да се свърже с икономическия ефект на пандемията, който е усетен в доходите на половината от домакинствата у нас.