Работодатели и синдикати подкрепиха продължаване на схемата 60/40 до септември
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2020 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работодатели и синдикати подкрепиха продължаване на схемата 60/40 до септември

/КРОСС/ Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40 ще продължи да действа до края на септември и ако се налага ще бъде удължена и до края на годината, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предложението е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати. Социалните партньори се договориха от първи юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации.

За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки - по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата "Заетост за теб", по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките: "Работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб". Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице", каза Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000:

"За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място".