Румен Радев: България трябва да гарантира приемственост в обучението на кадрите, които развиват ядрената енергетика
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2020 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: България трябва да гарантира приемственост в обучението на кадрите, които развиват ядрената енергетика Президентът се срещна с кмета на град Козлодуй и посети АЕЦ “Козлодуй“

/КРОСС/ "Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България. В момента говорим за лицензи, за проекти и инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората", заяви президентът Румен Радев, който днес е на посещение в Козлодуй.

Пред журналисти държавният глава подчерта, че страната ни може да се гордее със специалистите, които е обучила в сферата на ядрената енергетика, но е необходимо да се вземат мерки за своевременното обучение на млади кадри, които да осигурят нейното бъдеще в България. 

Около половината от жителите на Община Козлодуй са пряко ангажирани с този стратегически за страната отрасъл.

Ядрената енергетика дава на България почти една трета от енергийния  микс и е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса дали ще имаме втора атомна централа в България, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос за проекта „АЕЦ Белене“.

 

„Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ „Белене“, ако има такъв, посочи още Румен Радев.

„Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака“, отбеляза държавният глава и подчерта, че ако няма лиценз, проектът се връща в изходно положение, а това ще бъде пагубно. „Европа вече тръгва по друг път и времето е ключов фактор“, заяви още президентът и добави, че се искат бързи, решителни мерки и най-сетне трябва да стане ясно каква е енергийната стратегия на България, която трябваше да бъде приета отдавна, защото хоризонтът на настоящата изтича през 2020 г.

 

По-рано държавният глава разговаря с кмета на града Маринела Николова и представители на общинското ръководство.

На срещата бяха обсъдени проекти, по които общината работи, и политиките на общината в областта на образованието и здравеопазването. Маринела Николова отбеляза активната финансова подкрепа на „АЕЦ Козлодуй“ за осъществяването на инфраструктурни проекти. Перспективата за създаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в рамките на  Дунавската стратегия на ЕС също бяха дискутирани по време на разговора.

Подкрепям всеки кмет, който полага усилия гражданите в неговата община да живеят по-добре. Кметове трябва да бъдат подкрепяни без значение на партийната им принадлежност, подчерта Румен Радев. Президентът беше категоричен, че партийната принадлежност не трябва да е фактор и при отпускането на субсидии за общините, но това зависи от политиката на правителството.

 

Привличането и изграждането на способни кадри в ядрената енергетика беше сред акцентите на срещата на президента и с ръководството на АЕЦ Козлодуй.

По думите на Румен Радев държавата трябва да излъчи ясни и категорични сигнали за устойчивост и перспектива за развитието на ядрената енергетика у нас, а това изисква запазване и привличане на специалистите в тази сфера. Държавният глава посети машинна зала и блочен щит за управление на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.