Багери край Рилските езера - ще се строи ли в планината?
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Багери край Рилските езера - ще се строи ли в планината? Според ръководството на природния парк няма нищо нередно в тежката техника

/КРОСС/ Снимки на багери край Седемте рилски езера предизвикаха остри коментари в социалните мрежи. За случващото се сигнализира зрител на Bulgaria ON AIR.

В събота Любомир се качва в планината със своята годеница и се натъкват на неприятната гледка. "Бяхме доста неприятно изненадани, до самото езеро "Бъбрека" беше багерът", сподели Любомир Костов.

Според ръководството на природния парк няма нищо нередно в тежката техника и строителните дейности край езерото "Бъбрека". 

"Дейността предвижда укрепване на съществуващите пътеки в целия циркус и ограничаването на достъпа и движението по нерегламентираните такива в района. Дейностите се извършват с ръчен труд, материалите се качват с коне. Имаше един участък в района, където се наложи използване на друг вид техника, затова се беше качил този багер", обясни директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Според туристите обаче природата в района на езерата е застрашена. "Смятам, че за пореден път това е началото на някой проект, който не се знае докъде ще стигне", коментира Любомир Костов.

Стойността на туристическите пътеки е над 8 млн. лв., които са осигурени по оперативна програма "Околна среда". Обществената поръчка е минала изключително бързо, като оценителната комисия е избрала победител за по-малко от месец. 

"Имаше обществена поръчка, явиха се няколко фирми. Процесът беше доста дълъг", каза Красимир Андонов.

Оказва се, че фирмата победител е свързана с Илия Илиев - бивш депутат от ДПС, председател на ДРОМ и общински съветник в ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Прокуратурата го разследваше заради търгове на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и изборни престъпления.

 

*Снимка: Милена Костадинова