Здравните власти категорично против разширяване на групите в забавачките
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2020 18:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравните власти категорично против разширяване на групите в забавачките

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването е категорично против приемането на допълнителни деца в детските ясли и градини.

Позицията на министерството е още от преди пандемията от коронавирус, а в сегашната ситуация приемът на повече деца в детските заведения е съвсем непрепоръчителен. Това става ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според здравното министерство с цел опазването на здравето на децата и с цел да бъдат създадени най-добри условия за отглеждането на подрастващите, нормативно регламентираният брой деца в яслените групи и определената минимална квадратура за едно дете в градините са разписани с цел осигуряване на здравословна среда за отглеждане и възпитание на децата.

В тази връзка министерството винаги е изразявало становище, че не подкрепя нарушаване на нормативно определените здравни изисквания за отглеждане и възпитание на децата, което би довело до риск за здравето на подрастващите.

По различни поводи МЗ многократно е заявявало пред отговорните органи – МОН, общински администрации, вкл. и СОБ, както и пред неправителствени организации и заинтересовани лица своето несъгласие, и в тази връзка – своята загриженост – относно утвърдилата се недобра практика поради недостига на места в детските заведения в големите градове на страната, в яслените групи на забавачките да се приемат по-голям брой деца над нормативно определения, а в детските градини да се приемат по-голям брой деца над проектните възможности на сградата, свързани с осигуряване на квадратура на едно дете в група.

В Министерството и в РЗИ не са постъпвали искания от детски заведения – ясли и градини, за снабдяване с лични предпазни средства и дезинфектанти. Според здравните власти това се дължи на навременната реакция на директорите на детските градини в навечерието и по време на пандемията.

БГНЕС припомня, че според Наредба 3 за здравните изисквания към детските градини, издадена от МЗ, теренът на детската градина трябва да включва не повече от 30% застроена площ, и не по-малко от 50% озелени площи.

Общата площ на помещенията спалня и занималня трябва да осигурява най-малко 4 квадрата на всяко дете, а минималната площ на физкултурно-музикалният салон е 80 квадратни метра.