Румен Радев: Белоградчик винаги е бил символ на българска твърдина
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2020 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Белоградчик винаги е бил символ на българска твърдина Държавният глава откри паметник на легендарния командир на 15-и пехотен Ломски полк полковник Стефан Илиев

/КРОСС/ "Убеден съм в бъдещето на Община Белоградчик, защото той винаги е бил  символ на българска твърдина, отстоявала свободата и независимостта на родината през вековете", заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Белоградчик по случай празника на града – Петровден.

Държавният глава подчерта, че гражданите на Северозапада дори в този труден за страната ни момент, вдъхват пример на всички българи, защото с достойнство, твърдост, висок дух и сплотеност продължават да градят настоящето и бъдещето на България.

По думите на президента гражданите на Белоградчик днес се сблъскват с проблеми, характерни за много българи - липса на достатъчно средства за благоустройство, работни места, на перспектива за младите хора.

„Затова приветствам усилията на общинското ръководство за повече инвестиции, за проекти за развитие и разкриването на предприятия, така че хората да не разчитат на помощи и да печелят с достойнство от труда си“, заяви президентът.

 

В рамките на тържественото честване на празника на града президентът връчи грамоти за отличен успех на петима зрелостници от випуск 2020-а на СУ „Христо Ботев“. Грамота за активно участие в културния живот на училището и за спортни успехи получи Вержиния Малинова, която е сред младежите, подкрепени в рамките на благотворителната инициатива  на държавния глава „Подкрепи една мечта“.

Заедно с Вержиния, получила миналата есен стипендия за отличния си успех в 11-и клас, държавният глава обяви началото на дарителската кампания на „Подкрепи една мечта“ за 2020-а година. „Искам да призова всички щедри българи да подкрепяме и да мислим заедно за прекрасните деца на България. Те имат нужда от увереност, че всички в нашето общество сме голямо семейство и подкрепяме нашето бъдеще“, заяви държавният глава.

Президентът се запозна и с членовете на футболния отбор на Вержиния. На младите спортисти държавният глава подари топка и покани също да се включат в инициативата „Спортувай с президента“.

По-рано в Белоградчик президентът и кметът на града Борис Николов откриха паметник на командира на 15-и пехотен Ломски полк Стефан Илиев, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война.

„Историята на Белоградчик е свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк. Където и да е бил призван от родината този полк, винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки неравни битки, във всички войни след нашето Освобождение“, изтъкна Румен Радев.

„Особено днес, когато живеем в предизвикателни времена е изключително важно да имаме примера на полк. Стефан Илиев, че командирът и лидерът води най-вече с личен пример“, заяви Румен Радев. По думите му, най-голямата отплата за българските герои е не само да не ги забравяме, но да може децата ни да имат пред себе си техния светъл пример.

 

В Белоградчик държавният глава поднесе цветя пред паметника на Димитър Списаревски.

По-рано вчера Румен Радев посети предприятие, специализирано в производството на компоненти  за железопътни спирачни системи.