Фишове и глоби за над 1.5 млн. лв. са връчени по ГКПП-та само за 20 дни
Секция: Автомобили
30 Юни 2020 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фишове и глоби за над 1.5 млн. лв. са връчени по ГКПП-та само за 20 дни

/КРОСС/ Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за над милион и половина лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена по граничните пунктове.

С предприетите действия МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които имат желание да напуснат страната.

Според коментари от представители на опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС.

Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по вл4изане в сила, и сроковете за доброволно заплащане.

След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове са връчени 11 347 електронни фиша на стойност 1 530 154 лева.