Черноморската банка за търговия и развитие подпомага развитието на агробизнеса в България
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юни 2020 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черноморската банка за търговия и развитие подпомага развитието на агробизнеса в България

/КРОСС/ Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) предоставя 35 млн. евро заем за търговско финансиране на „Олива“ АД, водещият производител на растителни масла в България. Финансирането от ЧБТР е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки, с водещ мениджър BNP Paribas Suisse SA.

Финансирането ще подпомогне нуждите на компанията от оборотен капитал за новия завод за преработка на слънчоглед и рапица във Варненска област. С новата мощност “Олива” удвоява производствения си капацитет и увеличава експортните си възможности. България е четвъртият най-голям износител на слънчогледово олио в света, а „Олива“ има значителен принос за това.

„Селскостопанският сектор е критично важен за икономическия растеж на България. Щастливи сме да помогнем на водещия български производител и износител на слънчогледово олио да разшири бизнеса си в Черноморския регион. Операцията оказва многостранно въздействие върху развитието на българската икономика чрез увеличаване на приходите от износ и данъци и подпомагане на заетостта в селските райони“, каза Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

„Този синдикиран заем е стъпка към по-нататъшен растеж и развитие на „Олива“ АД. Той е не е само гаранция за финансова стабилност и гъвкавост, която осигуряваме чрез задоволяване на необходимия ни заем, но и доказателство за позицията на „Олива“ АД на пазарите в Черноморския регион и степента на доверие, което получаваме от ЧБТР и търговските банки от целия свят. Тази подкрепа ще ни помогне да затвърдим позицията си и да укрепим стратегическия си растеж“, каза Ангел Георгиев, изпълнителен директор на „Олива“ АД.