Настаниха в Кризисен център момичето, оковано във вериги в училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2020 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Настаниха в Кризисен център момичето, оковано във вериги в училище Детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи, посочи кметът Тихомир Тодоров

/КРОСС/ Настаниха в Кризисен център във Варна 14-годишното момиче, открито с верига на крака в двора на училище в Провадия. Прокуратурата започна разследване на тежкия случай. Момичето е отглеждано от леля си. Разказало, че тя го връзва за леглото, за да не бяга от вкъщи.

През следващите 3 месеца детето ще остане на сигурно и защитено място. Там с него вече работят психолози. Момичето беше открито от охранител в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия.

"С някакъв балтон беше, надолу с къси гащета и трудно ходеше. Видях я, че се навежда да вдига нещо от крака си. И като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака ѝ с катинар. Веригата беше не синджир, а тежка. Не можеше да ходи без да я държи", разказа охранителят Светльо Трифонов.

Той се обадил на директора на училището, после и в полицията, които прибрали детето. 

"Гюлджан е наша ученичка, в 8 клас. Приета е по общия ред, т.е. не е дете със специални образователни потребности, живо дете, усмихнато. Не живее при семейството си, изоставена е от майка си и от баща си и леля ѝ я отглежда", коментира директорът на ПГ по туризъм в Провадия Тихомир Тодоров.

Гюлджан казала, че леля ѝ я е вързала, за да не бяга от вкъщи и да не краде от съседите. 

"Детето е избягало късно вечерта от вкъщи, като се е освободило от леглото, където е спяло. Но веригата е останало на крака му и с нея то е дошло в двора на гимназията, където е пренощувало до сутринта. По принцип детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи. Регистрирано е в комисията за борба с противобществени прояви към общината", посочи кметът на Провадия Жоро Илчев.

Няма сигнали за домашно насилие над момичето в миналото. Социалните проверявали семейството, но не открили нищо притеснително. 

"Нищо няма да коментирам, обърнете се към Агенцията в София. Те имат цялата информация", каза по телефона началникът на отдел Закрила на детето – Провадия Бисерка Йорданова.

Прокуратурата образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче. Тепърва ще се решава съдбата му - дали да бъде изведено за постоянно от дома на лелята и настанено при приемни родители или не. А община Провадия ще обмисля финансова помощ за близките, които са в много затруднено положение.