Оставки в правителството и полицията на Словения заради корупция
Секция: СВЯТ
30 Юни 2020 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оставки в правителството и полицията на Словения заради корупция

/КРОСС/ Словенската полиция остана без ръководство, след като министърът на вътрешните работи Алеш Хойс и директорът на полицията Антон Травнер подадоха оставка, съобщава МИА.

Причината за оставката на Хойс е обиска от полицията в дома на министъра на икономиката Здравко Почивалшек, който вече е с повдигнато обвинение, че е извършил незаконни действия при закупуването на респиратори и защитни средства за словенските болници.

БГНЕС припомня, че словенските разследващи органи извършиха обиски на 11 места, за да съберат доказателства около съмненията за корупция при закупуването на респиратори и медицинско оборудване.

Според телевизия Словения (РТВ) това е кулминацията на двумесечно разследване, започнало след като предаването „Тарча“ на държавната телевизия пусна документи и записани телефонни разговори за предполагаемо системно престъпление по време на покупки на медицинско оборудване на стойност 8 млн. евро.

Оставката на Хойс вече е изпратена до премиера Янез Янша, като това е първата оставка на министър в неговото правителство.

В социалните медии министърът заяви, че претърсването на дома на Почивалшек е незаконно и че в някои сегменти полицията се контролира от това, което той нарече “партийна структура на УДБ-а”.

Преди избирането му за вътрешен министър Хойс беше шеф на телевизия Нова24, която опозицията обвинява, че е пряко финансирана от “унгарски пари” и че е “партийна телевизия на премиера Янез Янша”.