Столичната РЗИ прави внезапни проверки спазват ли се мерките разпоредени от здравния министър
Секция: Здраве
01 Юли 2020 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столичната РЗИ прави внезапни проверки спазват ли се мерките разпоредени от здравния министър

/КРОСС/ Столичната районна здравна инспекция прави внезапни проверки спазват ли се мерките разпоредени от здравния министър Кирил Ананиев.

Контролът е системен. Всичко в басейна се проверява преди да бъде пуснат в редовна експлоатация. Специално откритите плувни басейни, за да бъдат пуснати в експлоатация, минават през трикратни последователно проби, прави се проверка на сградния фонд, на водоснабдяване и канализацията, както и спазването на всички въведени мерки - ползването на дезинфектанти, да са с разрешение от Министерство на здравеопазването, да са с етикет, изобщо всичко свързано с тяхната употреба, обясни в Сутрешния блок на БНТ Марияна Петрова - експерт от РЗИ София. Тя увери, че нито един басейн не се пуска в експлоатация, докато не се докаже, че водата е безопасна. Правят се редовни проверки за качеството на водата, като се следят стойностите на определени химични и микробиологични показатели, заложените в закона, добави експертът от РЗИ София.

Към днешна дата имаме по-малко от 20 плувни басейна, пуснати в редовна експлоатация. Има и такива, които са в процес на пускане. Вече сме направили около 60 проверки, взети са 104 проби и засега нямаме констатирани несъответствия по отношение на качеството на водата, както и спазването на всички противоепидемични мерки, обобщи Марияна Петрова.