Крум Зарков: С такова управление ще има корупция и скандалите ще продължат да се замитат
Секция: Коментари
01 Юли 2020 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: С такова управление ще има корупция и скандалите ще продължат да се замитат

/КРОСС/ „Двама висши полицаи са задържани за възможно най-тежки престъпления. Трябва да видим докъде ще стигне това дело и трябва много внимателно да се изследва как е възможно, ако те бъдат признати за виновни, в продължение на години да са били на най-високите нива в тази система". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков пред БНТ. „Истината е, че практически всички институции в България са пропити от подобни феномени", добави той. Зарков обърна внимание, че има арестувани, но все още няма осъдени. По неговите думи много акции по задържания и арести са катастрофирали в съда.
„Някои хора се опитват вече три години и половина да ни обясняват, че всичко е наред в държавата - има върховенство на закона, службите работят. Реалността обаче всеки ден ни показва обратното. Поставени сме в абсолютно нетърпимата вече ситуация - да виждаме какво се случва и да ни обясняват точно обратното", коментира Крум Зарков. Според него България е станала синоним на корупция не само в чужбина, но и по начина, по който българските граждани гледат на собствената си държава.
Зарков припомни доклада на главния прокурор, според който прокуратурата завършва 97.5% от делата си с осъдителни присъди. „Въпреки това хората живеят с усещането, че не се въздава достатъчно справедливост. Защо е този парадокс? Защото тези 2.5%, които се измъкват, са именно скандалите, за които всеки ден се говори по телевизията. Това са именно силните на деня, именно богатите и тези на високи позиции. Председателят на Комисията за борба с корупцията в парламента например счете за ненужно неговата комисия да се занимава със сигналите с хазарта, твърдение за даване на многомилионни подкупи и липса на пари в държавната хазна", каза още социалистът.
По думите на Зарков нито един от големите скандали в България не може да бъде разплетен, защото там, където се хваща възелът, е на върха на държавата. „Докато има такова правителство и такова управление, в страната ни ще има корупция, а скандалите ще се замитат един след друг", смята социалистът.
Крум Зарков съобщи, че в следващите седмици БСП ще внесе в парламента искания за две анкетни комисии - една да провери обстоятелствата около изкупуването от страна на държавата акции в частна банка и друга, която да разследва случая с несъбираемостта на огромни средства от хазарта. „Когато липсват 700 млн. лв. събрани такси от хазарта- кой ще влезе в затвора ще се реши от прокуратурата и съда. Но кой ще си подаде оставката се решава в парламента. Защото самият факт, че ги няма тези пари, означава провал в събираемостта и има министър, който носи отговорността за това. Когато финансовият министър откаже да носи отговорност, тя се поема солидарно от Министерския съвет", продължи заместник-председателят на парламентарната група на левицата. По неговите думи начинът, по който си тръгне едно провалило се правителство, е много важен за това как ще работят следващите.
„България може и българите имат право да имат нормална държава. Далече сме обаче от нея", завърши Крум Зарков.