Red Bull атлетът Никола Абаджиев с нов европейски рекорд
Секция: СПОРТ
01 Юли 2020 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Red Bull атлетът Никола Абаджиев с нов европейски рекорд

/КРОСС/ Red Bull атлетът Никола Абаджеив измина 320км по р. Дунав на кайтсъф в надпреварата Air and Water Need Good Wings. Това е нов Европейски рекорд за най-дълго разстояние изминато по река с кайтсърф за 12 часа.

Вчера (30/06/2020) в 09:30 сутринта местно време, първото по рода си трансдисциплинарно Red Bull състезание Air and Water Need Good Wings стартира от с. Ново Село, област Видин. Парапланеристът Весо Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев - Коки се състезаваха в продължение на 12 часа по въздух и вода. Коки кара кайтсърф по р. Дунав, а Весо летя над Дунавската равнина с парапланер. Никола Абаджиев постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа!

С помощта на благоприятните условия в реката и правилната посока на вятъра, Коки успя да измине 320км за 11,5 часа. Това е нов европейски рекорд за най-дълго преминаване по река с кайтсърф за 12 часа.

"Загубих 1,5ч. опитвайки се да премина под Дунав Мост 2.", смее се Никола.

"Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската."

Силното слънце, течението на реката, мостовете по Дунав, преминаването на кораби и най-вече посоката и силата на вятъра са някои от факторите, с който младият Red Bull атлет трябваше да се съобрази.

"Сега сме тук в Свищов, като в началото не мислех, че ще успея. Изкарах 11,5 часа във вода и минах 320км, което е мой личен рекорд. Безкрайно доволен съм!", казва Коки.

За Весо Овчаров денят "беше невероятна борба".

"Супер силен вятър с много, много слаби, накъсани термики и никаква облачност. Имаше инверсия на около 1000-1100 метра и просто беше борба за оцеляване. ", разказва Весо.

След като 3 пъти беше издигнат с лебедка от различни локации, близки до реката, той успя да измине 160км, като финално се приземи в близост до село Садовец, община Долни Дъбник.

Състезанието между двамата беше излъчвано на живо чрез GPS сигнал в системата на Loggator.

Местност Паметниците, гр. Свищов. беше финалната точка на състезанието.

"Благодарим на всички, които ни подкрепиха и се надяваме да сте се забавлявали", споделят емоцията от преживяното двамата състезателя!

Повече информация актуална информация за събитието, снимки и видео материал ще намерите на страницата във Facebook, както и на @redbullbulgaria в Instagram.

Събитието на Red Bulll се осъществява с подкрепата на Audi Bulgaria.