54% от българите се определят като хубави
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Юли 2020 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
54% от българите се определят като хубави

/КРОСС/ 54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си. Да си красив явно е все по-важно в днешния свят, но и все повече са пътищата, по които можеш да си красив - един от основните е да си вярваш и да си в разбирателство със себе си. В социологическите данни личи ясна разлика в ценностите на поколенията, разкриват се отлики и в мисленето между мъже и жени. Анджелина Джоли и Ален Делон се оказват най-красиви за българите. Но не бият с много Невена Коканова и Стефан Данаилов в класацията по красота.

Данните са от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл" за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на „Жената днес" и „Рубела Бюти". Изводите от проучването бяха представени по време на дискусията „Такава, каквато съм" от серията разговори „Жени. Технологии. Време", която се случва заедно с Женския форум за идеи.
Участници бяха популярни жени лидери на мнение като дългогодишния телевизионен журналист и настоящ тренер по публични изяви Анна Цолова, директорката на психиатричната болница „Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова, Мария Касимова-Моасе - журналист, писател и консултант по етикет и протокол, бизнесдамата Вили Боршукова, собственик на бранда „Магама", Мая Герасимова, маркетинг директор на „Рубела Бюти", най-големият български производител на козметика, Ива Екимова, пиар експерт с дългогодишен опит. Модератор беше Мира Баджева, редакционен директор и издател на „Жената днес".

Да, красотата днес става все по-важна; за красивите като че ли всичко е по-лесно (близо 60% се съгласяват с това). Но пък кои са факторите на красотата? Оказва се, че не (само) властта и парите, дори и не само външният вид, те правят привлекателна или привлекателен.

Например, една трета от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят. Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните. Значи красотата може да се изиграе.

Днес дори май още повече по красотата посрещат. Но и още повече по ума изпращат. Да, вярно, това е на думи - респондентите така твърдят. Но в днешното общество на информацията именно думите имат свръхсила.

Фитнесът става все по-важен (близо една трета даже смятат, че е задължителен), телесният „ъпгрейд" също; че и голотата (70% се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени). Даже 57% признават, че днес май е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен. 58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно. Но да си ОК със себе си май е най-важното - за да си красив в очите на другите, трябва да си красив в своите очи. Накратко: все по-важно е да си красив, но и все повече са пътищата към красота. Защото щастливите хора изглеждат по-добре. Цели 86%, т.е. почти всички, могат да потвърдят. И няма особени демографски разлики в отговорите.

А „стандартните" стандарти за красота носят и травми (57% припомнят това, особено жени). И всеки има право да изглежда, както пожелае. С последното се съгласяват 87%. Впрочем, русото не е задължително по-хубаво. Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави. Клишетата не са това, което бяха.