Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност
Секция: Коментари
01 Юли 2020 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

/КРОСС/ Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за сигурност, а честите промени в законодателството в тази област водят до „нестабилност и несигурност" по отношение на служителите и поставените задачи". Това заяви в Народното събрание по време на гласуването на ветото на президента народният представител от ПГ на „БСП за България" Красимир Янков.

Според него има практика в отделни страни, водещи в сигурността, да няма отделно звено, наподобяващо НСО.

„Кои ще бъдат охраняваните лица и институции. Ако става въпрос за Народното събрание или други институции, вероятно МВР би се справило като НСО. Но когато става въпрос за длъжностни лица - там спецификата е много различна и тези промени в закона са недостатъчни", предупреди Янков. „В момента оставяте и двете звена на един крак, другият е във въздуха", добави народният представител от левицата.

Той подчерта, че промяната се прави и без никаква прогноза колко и кои ще бъдат охраняваните лица, както и колко ще струва това на държавата и призова управляващите да се вслушат в мнението на специалистите в областта.