Импровизирана лаборатория за производство на пико е разкрита при спецоперация на ОДМВР – Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2020 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Импровизирана лаборатория за производство на пико е разкрита при спецоперация на ОДМВР – Плевен

Полицейските действия са осъществени под ръководството на прокуратурата

/КРОСС/ Операцията за противодействие на престъпления, свързани с производството и разпространението на наркотични вещества, е проведена за времето от 19 часа на 30 юни до 7 часа на 1 юли на територията на село Дебово. В нея са участвали служители на РУ - Никопол, екипи на "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Плевен, разследващи полицаи от секторите в РУ - Левски, Белене, Никопол и Гулянци и експерти от Базата за научно-техническа лаборатория в ОДМВР - Плевен.

Около 20.45 ч. в необитаем поземлен имот в близост до частен дом в селото полицейски екип задържал 44-годишен мъж, който точно в този момент поливал засадени растения от рода на конопа. Незабавно последвало претърсване и на друг частен адрес в село Дебово, където са установени и задържани 63-годишният ползвател на имота и още трима мъже - на възраст 61, 30 и 51 години. Те били под навес в двора на имота около изградена система за извличане на химически продукт - по първоначални данни пико. В двора полицаите открили и обособен терен с площ около 200 кв. м, засадена с общо 225 растения от рода на конопа. Теренът - видимо обгрижван, бил прикрит с пояс от царевични насаждения. В рамките на операцията криминалистите претърсили и имота на 63-годишния мъж - в двора, между редове с царевица, попаднали на обособен и поддържан терен със засадени растения от рода на конопа, общо 133 стръка. Проведени са процесуално- следствени действия и в още две къщи в селото, където са открити три засадени идентични растения.

След 24-часовото задържане на петимата, вчера те са привлечени в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл. 354 „в", ал.1 от НК. С постановление на наблюдаващ прокурор са приведени в ОЗ "Арести" - Плевен, с мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.