Батерии и акумулатори от Словакия и Румъния има в заровените над 30 тона боклуци до Червен бряг
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Батерии и акумулатори от Словакия и Румъния има в заровените над 30 тона боклуци до Червен бряг

/КРОСС/ Част от отпадъците, открити на 1 юли 2020 г. в землището на Червен бряг, са на акумулаторни батерии, внесени от Словакия и Румъния.

"При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б.", съобщиха от прокуратурата.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни.

В района преди ден бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето на хората, а и за околната среда.

"Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка", коментират от прокуратурата.

Според разследващите такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на село Рупци, Община Червен бряг.

Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание. Действията по разследването продължават