Tesla изпревари Toyota като най-скъпата автомобилна компания в света
Секция: Автомобили
02 Юли 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Tesla изпревари Toyota като най-скъпата автомобилна компания в света

/КРОСС/ Tesla стана най-скъпият автомобилен производител в света в сряда, когато пазарната капитализация на компанията за електрически автомобили надмина тази на Toyota. Акциите на Tesla скочиха с 5%, за да достигнат нов за всички времена връх от 1 135 долара, което даде на компанията оценка приблизително 206.5 млрд. долара. За сравнение оценката на Toyota е около 202 млрд. долара.

Моментът подчертава огромния ентусиазъм на инвеститорите към компанията, която се опитва да трансформира индустрията, разчитаща на двигатели с вътрешно горене повече от 130 г.

Във вторник Tesla успя да пребори и американската енергийна компания ExxonMobil, чиято пазарна стойност падна до 185 млрд. долара, докато петролният гигант се сблъсква с най-мрачния и стръмен срив на петролните цени в историята.

Въпреки че Tesla може да е изпреварил Toyota по пазарна стойност, тя изостава от базираната в Япония компания с голям марж от реалното производство на автомобили. За първото тримесечие тази година Tesla заяви, че произвежда около 103 хил. превозни средства - 15 390 модели S и X и 87 282 превозни средства модел 3 и модел Y. През същия период Toyota произвежда 2.4 млн. автомобила.

Освен това, разглеждайки стойността на предприятието на всяка компания заедно с дълга ѝ, стойността на Toyota достига 290 млрд. долара спрямо 252-те млрд. долара на Tesla, според данните на FactSet през март.

„Продължаваме да бъдем предпазливи към Tesla, но всичко, свързано с електрическо задвижване, е много горещо за инвеститорите сега и има оскъдни начини да инвестират в темата, така че виждаме, че акциите продължават да „работят" в краткосрочен план", въпреки нашата предпазливост относно конкурентното позициониране на компанията във времето, каза анализаторът на Cowen Джефри Осборн в бележка за клиентите във вторник вечер, като отново потвърждава ниския си рейтинг на акциите.