Масова смърт на слонове в Ботсвана
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Юли 2020 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масова смърт на слонове в Ботсвана

Над 350 животни са загинали мистериозно

/КРОСС/ Повече от 350 слона са загинали при неизвестни засега причини в северната част на Ботсвана, съобщи „Гардиън", цитирани от БГНЕС.

Първата масова смърт на животните е регистрирана в делтата на Окаванго в началото на май. В края на месеца са починали 169 екземпляра, а до средата на юни броят им се е увеличил двойно. Според местни източници, 70 % от смъртните случаи са били около водни басейни.

Найл Маккан - директор по защита на природата в британската благотворителна организация „National Park Rescue", смята, че такова масово измиране не е наблюдавано от много дълго време. Правителството на Ботсвана още не е изследвало образците, затова няма категорична информация за причината за смъртта и дали тя не представлява заплаха за човешкото здраве.

Засега надделяват две основни версии - отравяне или неизвестен патоген. Сибирската язва, която първоначално се смяташе за най-вероятна причина, беше изключена впоследствие от списъка на „заподозрените".

Местни хора разказват, че част от слоновете са се движели в кръг, което показва наличието на неврологичен проблем.

Наблюденията показват, че умират слонове на различна възраст и от двата пола. Някои от тях изглеждали слаби и изтощени, което предизвиква подозрение, че скоро ще има още такива смъртни случаи.