Covid-19 засяга мозъка и предизвиква инсулти
Секция: Здраве
03 Юли 2020 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-19 засяга мозъка и предизвиква инсулти

/КРОСС/ Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате, че Covid-19 е просто респираторна болест, помислете отново.

С всяка седмица става все по-ясно, че коронавирусът може да предизвика огромен набор от неврологични проблеми.

Няколко души, прекарали сравнително леко заболяването, споделят за дълготрайно когнитивно въздействие на болестта - проблеми с паметта, умора и липса на концентрация, съобщава BBC.По време на карантината на Острова регистрират спад в броя на инсултите, но за период от две седмици в Национална болница по неврология и неврохирургия лекуват шестима пациенти с коронавирус, които са претърпели масирани инсулти. Случаите не са свързани с обичайните рискови фактори като високо кръвно и диабет. Лекарите установяват, че причина за ударите е свръхреакция на имунната система, която причинява възпаления на тялото и мозъка.

Изследване в Lancet Psychiatry открива мозъчни усложнения при 125 тежко болни коронавирусни пациенти в британските болници. Почти половината са претъпели инсулт поради кръвен съсирек, докато други са имали мозъчно възпаление, психоза или подобни на деменция симптоми.

„Вече е ясно, че този вирус поразява мозъка, а не както смятахме по-рано, че засяга само белите дробове. Причината за това е липсата на кислород в мозъка. Изглежда обаче има и много други фактори, като проблеми със съсирването на кръвта и хипер-възпалителна реакция на имунната система", каза един от авторите на доклада, проф. Том Соломон от университета в Ливърпул.

"Вече знаем, че оцелелите от интензивно отделение са уязвими към когнитивно увреждане. Тъй като броят на възстановените пациенти на Covid-19 продължава да се увеличава, става все по-очевидно, че изпращането им у дома от интензивно отделение не е краят за тези хора, а само началото на възстановяването им. ", каза канадският невролог проф. Адриан Оуен, който започна глобално онлайн проучване за това как вирусът влияе на познанието.

"Sars и Mers, които са причинени от коронавируси, бяха свързвани с някакво неврологично заболяване, но никога досега не сме виждали нещо подобно", каза ми д-р Майкъл Занди, консултант невролог в Национална болница по неврология и неврохирургия. „Най-близкото сравнение е пандемията от грип през 1918 г. Видяхме, че имаше много мозъчни заболявания и проблеми, които се появиха през следващите 10-20 години.", добавя той.