Проф. Владимир Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2020 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Владимир Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо

/КРОСС/ Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков, по БТВ. 21-годишният Мохамед от Бургас беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст - класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме. "Червеното знаме е на "Султан Мурад" - джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен", обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България. "Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция "Ефратски щит", при която Ислямска държава беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница", обясни той и уточни: "Враговете на "Султан Мурад" са най-вече кюрдите".

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

"Тук е моментът, за които говори главният прокурор - че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за Ислямска държава. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)", подчерта арабистът.

По думите му понятието "вербуван от баща си" е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е "смазващ" авторитет. "Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?", запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи се наказва.
Покажи коментарите